Nedskrevne erindringer er til både glæde og inspriation for borger med demens/demenslignende symptomer.
Men også pårørende kan have stor glæde af erindringerne som inspiration og indgangsvinkel til at snakke om det kendte.
Erindringerne skrives ned ved interview med borgeren og/eller med pårørende.
Demensvenlig erindringsbog
En demensvenlig erindringsbog med fotos, årstal og korte tekster om genkendelige steder og oplevelser tjener som 'værktøj' ved dagligdagens kontakt med den demente borger.
Bogen kan laves som et selvstændigt produkt, eller den kan laves i kombination med en mere omfattende erindringsbog til børn og børnebørn - eventuelt som uddrag af en mere omfattende erindringsbog/-tekst.
Visuel kommunikation med udgangspunkt i store og enkle fotos er i nogle sygdomsforløb det eneste/bedste 'rigtige værktøj' til kontakten med den demente borger.
Erindringerne inspirerer den demente borger til tanker om livets gode oplevelser, og pårørende bruger erindringerne som udgangspunkt for at dele kendte ord og tanker.
At bogen også er tænkt som et 'værktøj' betyder, at du gerne må skrive i den.
Kommer den demente borger på plejecenter, er de små notater en god mulighed for personalet til at følge med i, hvad borgeren gerne snakker om og glæder sig over.
Det bliver nemmere for det skiftende personale at finde inspirationen til den gode snak, og personalet kan skrive ting ned i bogen - til inspiration for de pårørende.
Andre muligheder
I nogle tilfælde skal du måske se dig om efter alternativer til bogen. Der kan eksempelvis være demente borgere, som er så glade for bogen, at de gemmer den væk af frygt for at miste den.
Det er derfor en god idé at lave ekstra.
Det kan også være et godt supplement med store plakater til væggen - med stikord og store fotos til inspiration for tanker og snak.
Jeg hjælper gerne med at finde den bedste løsning - og med det praktiske med hensyn til tekst, fotos, lyd, video, bog og fotoramme m.m.